In de media

Hier vind je een aantal leuke artikelen die de media over ons schreven.


Scholen weer begonnen: ‘Van overprikkelde kinderen wordt niemand blij’

De scholen zijn alweer 2,5 week van start. Voor sommige ouders een verademing, anderen moeten erg aan het ritme wennen. Misschien zijn jullie als gezin al een paar hobbels tegengekomen. Dat is heel normaal in het ouderschap. Het Opvoedpunt Leeuwarden geeft ouders – gratis – tips over onder andere een relaxte start van het schooljaar. Zit je nog met opvoedvragen? Het Opvoedpunt start vrijdagochtend 17 september weer een Inloopspreekuur in dBieb in Leeuwarden.

 

‘Iedereen moet weer wennen aan het nieuwe ritme. Verlang dus niet teveel van jezelf en je kind,’ vertelt Jolanda Verschure van het Opvoedpunt Leeuwarden. ‘Doe het de eerste schoolweken rustig aan als je kind uit school komt. Zorg dat je van te voren duidelijk bent over wel of geen speelafspraakjes, en op welke dag, dan weet je kind waar het aan toe is. Probeer ook voor jezelf deze eerste weken niet te veel (werk)afspraken te maken.’

 

Buiten en voelen

Kinderen die snel last hebben van teveel prikkels, kunnen dit thuis uiten. Jolanda tipt: ‘Probeer zelf rustig te blijven, ga vooral veel met je kind naar buiten om te ontladen. Ga spelen met zand. Of binnen met klei, scheerschuim, of ander materiaal waar je lekker aan kunt ‘voelen’. Dit helpt je kind om weer tot rust te komen. Uit het drukke hoofd, terug in het lijf.’

 

Eigen koers varen

Durf vooral ook als ouder je eigen koers te varen, zegt Jolanda. ‘Als jij ziet dat je kind kapot gaat door veel speelafspraken, ook al doen andere ouders dat wel, trek dan je eigen plan. Houd balans in de week qua drukte en uitjes. Van overprikkelde kinderen wordt niemand blij.’

 

Wat goed gaat

Hoe jij je over jezelf voelt, en je rol als ouder, is veel belangrijker dan dat wat je allemaal “doet” op een dag. ‘We leggen vaak de nadruk op alles wat béter kan. Maar wat als je nu eens een dagje bijhoudt wat er allemaal lekker loopt?’ Dan heeft een boze bui van je kind minder invloed op jou en je humeur. ‘We zijn allemaal moe die eerste weken. De lat mag wel wat lager, ook voor onszelf.’

 

Gratis inloopspreekuur dBieb

Zit je nog met vragen? Het Opvoedpunt heeft om de 2 weken op vrijdagochtend een vrijblijvend Inloopspreekuur in dBieb. De eerstvolgende is vrijdag 17 september van 9.00 tot 12.00 uur. Of loop gewoon even langs als je toch al op de Jeugdafdeling bent! Want iedereen worstelt wel eens met iets in het ouderschap.

 

Over Opvoedpunt Leeuwarden

Als ouder ken jij je eigen kind natuurlijk het beste. Maar soms zijn er situaties waarbij je het even niet meer weet. Denk aan slaapproblemen bij je baby, vragen over zindelijkheid, je puber die alleen maar wil gamen, of vragen rondom echtscheiding. Bij Opvoedpunt Leeuwarden kan je dan terecht voor al je vragen. Blijf er niet mee rondlopen, de pedagogen van Opvoedpunt Leeuwarden helpen je graag verder. Geheel vrijblijvend en kosteloos. Alleen sta je sterk, samen sta je sterker!

 

Dit artikel komt 18 september 2021 in de RondOm Leeuwarden.


Vakantiestress bij ouders: ‘Help, hoe komen we de zomervakantie door?!’

'Ouders in hun kracht zetten'

De 6 weken lange schoolvakantie staat zaterdag 10 juli weer voor de deur. Voor sommige ouders een verademing, anderen zien er als een berg tegenop. ‘Help, hoe komen we de zomervakantie gezellig door?!’ Dat is een hele normale vraag in het ouderschap. Het Opvoedpunt Leeuwarden probeert die taboes bespreekbaar te maken. En geeft ouders – gratis – tips om relaxed de schoolvakantie door te komen en om ná de zomervakantie weer rustig op te starten. ‘Met chagrijnige kinderen wordt het er echt niet gezelliger van.’

 

De koek is wel op bij ouders en kinderen na zo’n gek Corona jaar, waarin vrijwel alles anders was. ‘Kinderen reageren dat thuis af, begrijpelijk. We zijn allemaal moe. De lat mag wel wat lager voor onszelf,’ vertelt pedagoog, en moeder van 2 kinderen, Nynke Koster van het Opvoedpunt Leeuwarden. Haar eerste tip is dan ook: ‘Het begint al met de voorbereiding. Werk rustig naar de vakantie toe. Wees niet te streng voor jezelf.’ Daarna begint de vakantie al met de reis: ‘Ga wat minder ver per dag. Of ga wat vaker stoppen. Zodat het onderweg ook ontspannen is.’

 

Fotocredits: Unsplash/Joe Pizzio 

Verwachtingen

Stel je verwachtingen bij met kinderen, is haar tweede tip. ‘De eerste keer dat wij met onze oudste dochter op vakantie gingen, hadden wij torenhoge verwachtingen. We probeerden net zo actief te zijn als voorheen. Dat gaat natuurlijk niet. Ga terug naar de basis. Wees soms tevreden met wat minder. Vooral bij jonge kinderen. Pas je ritme aan hen aan. Maar wees ook niet te streng daarin.’ En niet onbelangrijk: zorg altijd dat je kinderen – ook in de zomervakantie – voldoende slapen én op tijd eten. ‘Van chagrijnige kinderen wordt het er echt niet gezelliger van,’ vertelt Nynke met een glimlach.

 

Balans

Haar derde tip voor eigenlijk iedere leeftijd, van peuter tot puber: ‘Zorg dat de directe omgeving van je verblijf al leuk is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene dag actief te zijn, en de andere dag rust te nemen. Zodat iedereen ook uitgerust weer aan de schoolperiode kan beginnen.’ En niet te vergeten, wissel elkaar af als ouders. Zodat je zelf ook even alleen wat rust neemt en kunt opladen. Of ga als alleenstaande ouder met vrienden of grootouders op vakantie. ‘Probeer iedere dag 1 uur voor jezelf in te plannen, in goed overleg met je reisgenoot. Zodat je ook écht kunt opladen voor de ratrace na de zomervakantie.’

 

Eigen koers varen

En durf als ouder je eigen koers te varen. ‘Als jij ziet dat je kind kapot gaat door steeds laat op bed te gaan, ook al doen andere ouders dat wel, trek dan je eigen plan. Het mag heus wel een beetje anders gaan dan thuis. Maar doe vooral wat jij goed vindt voor jouw kind. Geef je daaraan over.’

 

Thuisblijvers

Blijf je thuis dit jaar? Zorg ook dan dat je het ritme een beetje aanhoudt. En balans houdt in de week qua drukte en uitjes. ‘Dan blijft het voor iedereen gezellig.’

 

Gratis inloopspreekuur dBieb

Zit je nog met vragen? Geen probleem. Geen opvoedvraag is te gek! Het Opvoedpunt heeft sinds juni om de 2 weken op vrijdagochtend een inloopspreekuur in dBieb in Leeuwarden. De eerstvolgende mogelijkheid is vrijdag 9 juli van 9.00 tot 12.00 uur. Je kunt je vanaf nu inschrijven. Hier staan ook alle komende data. Of loop gewoon even langs op de Jeugdafdeling. Onze pedagoog helpt jou dan rustig met al je opvoedvragen.

Over Opvoedpunt Leeuwarden

Als ouder ken jij je eigen kind natuurlijk het beste. Maar soms zijn er situaties waarbij je het even niet meer weet. Denk aan slaapproblemen bij je baby, vragen over zindelijkheid, je puber die alleen maar wil gamen, of vragen rondom echtscheiding. Bij Opvoedpunt Leeuwarden kan je dan terecht voor al je vragen. Blijf er niet mee rondlopen, de collega’s van Opvoedpunt Leeuwarden helpen je graag verder. Het is geheel vrijblijvend en kosteloos. Alleen sta je sterk, samen sta je sterker!


Opvoedpunt pedagogen Leeuwarden

LEEUWARDEN - Deze Doorloper staat in het teken van Opvoedpunt Leeuwarden, bestaand uit een team van zeven ervaren pedagogen en een projectmedewerker communicatie.

 

Algemene informatie:

Het Opvoedpunt is een samenwerking tussen de GGD Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Professionals en vrijwilligers die met ouders en kinderen werken kunnen ook bij hen terecht.

 

Ons motto: 

Geen opvoedvraag is ons te gek. Wij zetten ouders in hun kracht, want wat kan het ouderschap je soms onzeker laten voelen over je eigen handelen en wat kan het fijn zijn dat er dan iemand is waar je even mee kan sparren, iemand die naar je luistert en samen met jou kan kijken naar wat mogelijk anders kan of wat juist heel goed gaat.

 

Wat ons werk zo mooi maakt: 

Dat we er op de meest kwetsbare momenten van ouders mogen zijn. Juist als ze vastlopen of het even niet meer zo goed weten kunnen wij meedenken. In gesprek met ouders het verschil maken en ouders de zelfverzekerdheid weer terug gegeven. Daar doen we het voor.

 

Hoe wij omgaan met de coronacrisis: 

Gelukkig mogen we sinds kort weer bij ouders thuiskomen om mee te kijken en mee te denken. Uit ervaring weten we dat een huisbezoek zeer op prijs wordt gesteld. Natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Naast dat we bij ouders thuiskomen zijn wij ook telefonisch en via de mail bereikbaar en merken we dat we ook op die manier vaak goed hulp en advies kunnen bieden aan ouders.

 

Wat we elke ouder gunnen: 

Ouderschap kan erg leuk zijn en er zijn veel momenten dat je van je kind geniet en kan lachen met elkaar. We begrijpen echter ook maar al te goed dat het opvoeden soms best lastig is. Om hierover te praten of hulp te vragen kan best een grote stap lijken, maar wij zijn als pedagogen heel dichtbij. We gunnen ouders momenten van reflectie, begrip en het vertrouwen in jezelf, daar kunnen we je bij helpen en ondersteunen.

 

Het mooiste compliment wat we van een ouder kunnen ontvangen:

De fijnste reacties zijn: ,,Wat fijn dat ik even met jou als pedagoog kon sparren, nu kan ik weer verder." Om ouders weer het vertrouwen te geven om zelfstandig opvoedkeuzes te maken en weer verder te kunnen, dat is het grootste compliment.

 

Hoogtepunt van het Opvoedpunt Leeuwarden: 

Dat we ieder jaar de eerste week van oktober weer de Week van de Opvoeding mogen organiseren, met veel leuke activiteiten voor ouders, kinderen en professionals.

 

Leeuwarden is voor ons: 

Een sfeervolle, diverse gemeente om in te mogen werken met heel veel fijne ouders die allemaal het beste willen voor hun kind.

 

Onze wens voor alle ouders is: 

Dat alle ouders hun vragen proberen te stellen en bespreekbaar durven te maken betreffende het ouderschap, of dat nou bij één van onze pedagogen is of met een goede buur of vriend(in). Samen weet je vaak meer, en het praten over dat wat je zo lastig vindt bij het opvoeden, kan opluchten en voor nieuwe inzichten zorgen.

 

We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren: 

Alle vaders en moeders natuurlijk! Jullie doen het fantastisch!

Verschenen op 4 oktober 2020 op en in de Huis aan Huis Leeuwarden.


Opvoedpunt Leeuwarden maakt werk van opvoeding

Opvoedpunt leeuwarden

 

Rondom de opvoeding van kinderen leven veel vragen. Lang niet alle vragen kunnen direct worden beantwoord, maar Opvoedpunt Leeuwarden zet samen graag de eerste stap als opmaat naar een betere toekomst. Tijdens de ‘Week van de opvoeding’ die binnenkort start, zet de partnerorganisatie ouders in het zonnetje.

 

Jubileum

Opvoedpunt Leeuwarden viert deze maand haar vijfjarig jubileum en zit qua groei nog steeds in de lift vertelt Opvoedpunt Leeuwarden-pedagoge Nynke Koster.,,We merken dat mensen ons steeds vaker weten te vinden en dat is ook niet gek, want binnen een gezinssituatie kunnen buitengewoon veel vragen spelen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan situaties waarin kinderen slecht slapen, eetgedrag dat verbetering nodig heeft, maar ook pesten op school kan een probleem zijn waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Niet alle ouders hebben in dat soort situaties het antwoord direct paraat en voor die categorie proberen wij ons zo sterk mogelijk te maken. Inmiddels zijn we vijf jaar onderweg en hebben in dat tijdsbestek al heel wat ouders geholpen.’’

 

Opvoedadvies

Voor Opvoedpunt Leeuwarden is geen opvoedonderwerp te gek. Opvoedpunt Leeuwarden is dé plek waar je letterlijk al jouw opvoedvragen kunt stellen legt Opvoedpunt Leeuwarden-pedagoge Karin Zijlstra uit.,,Naast eerdergenoemde onderwerpen kunnen er ook complexere vraagstukken zijn zoals bijvoorbeeld de effecten van echtscheiding op kinderen. Ouders zijn in dit soort situaties zo nu en dan op zoek naar bevestiging of ze het allemaal wel goed doen. Door begrip te tonen en waar nodig advies te geven, zijn veel mensen vaak al een heel stuk geholpen. Wij proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met alle binnenkomende vragen voor kinderen van 0 tot 19 jaar en doen er met interessante workshops, groepsvoorlichting, groepsconsultatie en themabijeenkomsten ook veel aan om mensen te bereiken.’’

 

Gratis aangeboden

Opvoedpunt Leeuwarden is een samenwerking tussen Gemeente Leeuwarden en de Jeugdgezondheidszorg Fryslân en wordt gratis aangeboden. Nieuwsgierig wat Opvoedpunt Leeuwarden voor jou kan betekenen? Stel je vraag digitaal, of zoek telefonisch contact, zodat je met een pedagoog in een persoonlijk gesprek naar een oplossing kunt zoeken. Ook kan een pedagoog bij jou thuis langskomen om samen naar de opvoedsituatie te kijken, waarbij de RIVM regels vanzelfsprekend in acht worden genomen. De pedagogen van Opvoedpunt Leeuwarden heten iedereen van harte welkom! Neem voor meer informatie over de activiteiten die Opvoedpunt Leeuwarden houdt tijdens de ‘Week van de opvoeding’ een kijkje op de website.

Verschenen op de website van de Leeuwarder Courant op 30 september 2020.


Zo vertel je de waarheid over Sinterklaas

Spoiler alert: 

Sinterklaas bestaat niet. De meeste volwassenen kunnen het moment nog voor de geest halen dat de zeepbel werd doorgeprikt. Reden genoeg om met de Sint in aantocht na te gaan, hoe je je kind het beste voorbereid op deze harde werkelijkheid.

 

Want hoe vertel je je kind eigenlijk dat Sinterklaas niet bestaat? We vragen het Nynke Koster van Opvoedpunt Leeuwarden, dé plek waar gratis je al jouw opvoedvragen kunt stellen. “Er is geen vast moment om de waarheid over Sinterklaas te vertellen”, legt ze uit. “Dat is bij ieder kind anders, omdat elk kind zich anders ontwikkelt. Vanaf je kleuterperiode, dus vanaf ongeveer je vijfde jaar, kun je fantasie en werkelijkheid uit elkaar halen en dat is nodig voor het kind om het verhaal achter de Sint te begrijpen.” Wanneer je je kind ziet twijfelen en hij gerichte vragen begint te stellen, is dat volgens de pedagoge het moment om daarop aan te haken.

 

Niet extra liegen

“Spreek ze niet tegen en ga niet extra liegen om het verhaal in stand te houden. Maar denk met ze mee en kaatst de vragen terug: hoe denk jij dan dat het paard op het dak kan lopen? Laat het kind zelf nadenken hierover en kijk goed welke signalen ze afgeven. Vinden ze het moeilijk te begrijpen of hebben ze al een duidelijk vermoeden?” Kortom, volg je gevoel hierin.

 

Liegen over Sinterklaas is niet schadelijk. Het zijn mooie verhalen die je je kind vertelt, waarmee je zijn fantasiewereld voedt waar ze hun eigen draai aangeven. Het kan wel nadelig worden als je als ouder het Sinterklaasverhaal pertinent instant wil houden. “Als je extra gaat liegen, kan dat je kind onzeker maken. Juist als ze hun twijfel beginnen te uiten”, stelt Koster.

 

Verdrietig zijn mag

Het is echter per kind afhankelijk hoe het reageert op het nieuws dat Sinterklaas niet echt bestaat. Even verdrietig zijn, is niet erg, aldus het Opvoedpunt. Ook moeten ze een stukje van hun fantasiewereld opgeven en dat kan ook voor verdriet zorgen. “Het is een stukje volwassen worden. Wat daarbij kan helpen is te benadrukken dat het juist stoer is dat je kind het al weet en ze te vragen te helpen met bijvoorbeeld een gedichtje schrijven of de cadeaus uitzoeken voor het jongere broertje of zusje. Op die manier kunnen ze het verhaal toch gewoon meebeleven en er plezier uithalen.” Moeilijk is dat niet. Op die leeftijd liggen de werkelijkheid en de belevingswereld nog heel dichtbij elkaar. “Het is een grijs gebied waar ze tussen moeten schakelen. Je ziet soms zelfs dat ze er zo in opgaan, dat ze het bijna weer gaan geloven. Want ook al heb je ze de waarheid vertelt: in het begin blijft het spannend en écht.”

 

Maar hoe zit het als ze vragen hebben over de Pieten? Bij het Sinterklaas-journaal huppelen al jaren roetvoegpieten rond, terwijl ze in Leeuwarden dit jaar voor het eerst een alternatief voor Zwarte Piet introduceren. Namelijk de Grijze Piet. “Ik geloof niet dat er een kind is dat moeilijk doet over de kleur van de Pieten. Dat bleek wel toen er een paar jaar geleden ook regenboogpieten waren. Het gaat ze puur om het feest en het verhaal.”

 

Maak het niet te groot

Samenvattend stelt Nynke Koster dat je het als ouder dus vooral niet te groot moet maken. “Sommige ouders hebben er zelf moeite mee, omdat het een stukje loslaten is. Maar hoe groter je dit maakt, hoe dramatischer de ervaring wordt voor je kind. Dus kijk en luister naar je zoon of dochter. Die geeft wel aan wanneer die er klaar voor is. Want eigenlijk zijn zij degene die hier zelf de keuzes in maken.”

Verschenen op de website van Rondom Vandaag op 20 november 2020.